Tämä on Googlen välimuistitallenne kohteesta http://eliittiponit.webs.com/tammat/evy/index.htm. Tämä versio sivusta tallennettiin 5. maaliskuu 2014 17:06:01 GMT. Nykyinen sivu voi näyttää erilaiselta. Lisätietoja
Vinkki: löydät hakutermisi sivulta nopeasti painamalla Ctrl+F tai ⌘-F (Mac) ja käyttämällä näkyviin tulevaa hakupalkkia.

Tekstimuotoinen versio
 
Tavaststjernas Evy (virtuaalihevonen / a sim-game horse)

Tavaststjernas Evy


Tavaststjernas Evy "Evy"
127 cm korkuinen ruunikko gotlannin russ-tamma
syntynyt 03.12.2010, ikä (4v 03.04.2011)

kasvattaja Bo Johansson (ei virtuaalimaailmassa)
omistaja Tiia Johanna (VRL-10898), Stall Elit (e-mail, www)

ei varsinaista painotuslajia (yleispainotteinen)
Helppo B / 80 cm / 70 cm / vaikea ponivaljakko
valjakkoajon pariluokissa parina Terese

juossut raveissa 00 starttia ja sijoittunut seuraavasti 0-0-0
ennätyksen - juoksi ? vuotiaana ja rahaa voittanut 0 ve

Historia ja luonnekuvaus

Evy varattiin minulle jo ennen sen syntymää, mutta se vietti elämänsä neljä ensimmäistä vuotta Ruotsissa. Evy on tunnetun ruotsalaisen, Bo Johanssonin tammasta, Tavaststjernas Elisestä, joka on myös Bo:n oma kasvatti. Oli uhkarohkeaa (joidenkin mielestä hullua) varata varsa ennen tämän syntymää, mutta kertaakaan en ole sitä tekoa katunut (paitsi kun olen saanut energistä varsaa jahdata koirien ja kissojen kanssa tämän päästyä karkuun). Synnytys onnistui hienosti ja Elise hoitikin sen yksinään ihmisten nukkuessa. Aamulla tallista löydettiin tamman lisäksi kaunis, terve tammavarsa.

Kauniin ulkokuoren alla on hyvä sydän ja lisäksi tammalta löytyy myös näyttävät liikkeet. Evy on ehkä diiva, mutta siitä huolimatta hyväntahtoinen ja sopii koko perheen poniksi. Oma rauha on tammalle tärkeää välillä, mutta se viihtyy mielellään myös kehujen ja rapsutusten kohteena. Tamma viihtyy oikeastaan kaikkien kanssa, eikä tunnista ns. sen "omaa" ihmistä.

Harjatessa tyytyy roikottamaan huultaan rentoutuneena, eikä se stressaa suurestakaan ihmismäärästä ympärillään. Varusteiden laitto sujuu rutiinina, eikä tamma hätkähdä sitten mistään. Pesupaikalla ollessaan tamma jatkaa rentoutunutta oloaan, eikä ole moksiskaan vaikka se pestäisiin letkulla suihkuttamalla. Myöskään eläinlääkäri tai kengittäjä saa tammaa hermostumaan, ei vaikka hampaita raspattaisiin. Muiden hevosten kanssa tamma tulee myöskin toimeen ja laitumella tyytyy nokkimisjärjestyksessä häntäpäähän.

Evyn askeleet ovat oikeastaan täydelliset, pehmeät istua, mutta näyttävät ja lennokkaat. Käynti on matkaavoittavaa ja ravi tahdikasta. Laukka on vähä niin ja näin, jos tamman saa kulkemaan nätisti muodossa niin myös laukka pyörii nätisti. Muuten se näyttää lähinnä ex-ravurilta laukatessaan kaula pitkänä, kuin päätön kana kohti tuntematonta päämäärää. Tamma on yhteistyöhaluinen ratsastaa, kunhan sille annetaan selkeät avut, jotta se tietää mitä tehdä. Turhasta häsläämisestä tamma hermostuu ja alkaa stoppailemaan ja pyörähtelemään aivan päättömästi. Esteillä Evy ei innostu sen kummemmin, mutta valpastuu kuitenkin hieman. Tamma kieltää helposti, jos avut ovat epäselvät ennen estettä tai jos sitä pidättää liikaa. Parhaiten tamma hyppää kun ohjaa sen esteelle ja antaa sen itse mennä pari viimeistä askelta. Erikoisempia esteitä tamma ei aristele, sillä se on totutettu kaikenlaiseen ja kaikki ovat sille siis "normaaleja". Tietenkin jotakin lepattavia härpäkkeitä tamma saattaa vähän kummastella ja kiertää kauempaanta, mutta harvemmin se kieltäytyy hyppäämästä sen vuoksi. Maastossa toimii niin yksinään kuin joukossakin, mutta joukon häntäpäässä alkaa nopeasti pomppimaan ja saattaa yrittää ohi edellä menevästä.

Kilpailupaikoilla Evy on käynyt monissa, eikä stressaa niistä enäv niin paljon kuin nuorempana. Tietenkin pieni ihmettely ja häslääminen hetken aikaa kuuluvat asiaa, mutta pian tamma siitä rentoutuu. Traileriinkaan meno ei tuota ongelmaa ja tamma on ollutkin apuna muiden hevosten lastauksessa, "toisen hevosen turvana".

Ikääntyminen

Ikääntyy satunnaisesti omalla ikääntymissysteemillä.

1-vuotias : 03.01.2011
2-vuotias : 03.02.2011
3-vuotias : 03.03.2011
4-vuotias : 03.04.2011
5-vuotias : 03.07.2011
6-vuotias : 00.00.0000
7-vuotias : 00.00.0000
8-vuotias : 00.00.0000
9-vuotias : 00.00.0000
10-vuotias : 00.00.0000
11-vuotias : 00.00.0000
12-vuotias : 00.00.0000
13-vuotias : 00.00.0000
14-vuotias : 00.00.0000
15-vuotias : 00.00.0000
16-vuotias : 00.00.0000
17-vuotias : 00.00.0000
18-vuotias : 00.00.0000
19-vuotias : 00.00.0000
20-vuotias : 00.00.0000
21-vuotias : 00.00.0000
22-vuotias : 00.00.0000
23-vuotias : 00.00.0000
24-vuotias : 00.00.0000

Sukutaulu- ja selvitys

i. Ted Cornell
000 cm vari gr-ori
ei virtuaalimaailmassa
ii. Nykvist Bror
000 cm vari gr-ori
ei virtuaalimaailmassa
iii. Osvald v. Grede
000 cm vari gr-ori
ei virtuaalimaailmassa
iie. Vivianne
000 cm vari gr-tamma
ei virtuaalimaailmassa
ie. Alopaeus Agne
000 cm vari gr-tamma
ei virtuaalimaailmassa
iei. Gottfrid
000 cm vari gr-ori
ei virtuaalimaailmassa
iee. Alopaeus Lilly
000 cm vari gr-tamma
ei virtuaalimaailmassa
e. Tavaststjernas Elise
000 cm vari gr-tamma
ei virtuaalimaailmassa
ei. Kjell v. Nyberg
000 cm vari gr-ori
ei virtuaalimaailmassa
eii. Dan IV
000 cm vari gr-ori
ei virtuaalimaailmassa
eie. Hulda
123 cm klm gr-tamma
ei virtuaalimaailmassa
ee. Gunhild v. Wahl
000 cm vari gr-tamma
ei virtuaalimaailmassa
eei. Theo Theodor
000 cm vari gr-ori
ei virtuaalimaailmassa
eee. Edla
000 cm vari gr-tamma
ei virtuaalimaailmassa

i. Ted Cornell, Ruotsalainen kilpaponi. Kilpaili menestyksekkäästi este- sekä kouluratsastuksessa ja valjakkoajossa, voittaen muutamia mestaruuksia. Nuorempana ori juoksi myös raveissa (stat: 23: 2-9-6), juosten ennätyksekseen 2.09,7. Luonteeltaan hieman pöhkö, mutta kuitenkin ihmisiä kohtaan kiltti ja ratsastaessa / ajaessa yhteistyöhaluinen. Kysytty ori russponijalostukseen hyvien tulosten, hienon luonteen sekä näyttävien liikkeiten ja upean ulkomuotonsa vuoksi. Jälkeläisiä kaikkiaan 48.

ii. Nykvist Bror on Stall Nykvist:in, suuren ratsastuskoulun kasvatti. Bror myytiin heti vieroituksen jälkeen naapurimaahan, Suomeen kilpaponiksi. Oriilla kilpailtiin monessa eri lajissa (raveissa juoksi ennätyksekseen 2.10,5), mutta parhaimmillaan se oli ehdottomasti esteillä. 80 cm ratoja hyppäävä ori oli luonteeltaan melko ruunamainen, eikä turhia rehennellyt muille oreille tai tammoillekkaan. Tammaseuraa ori sai kisaeläkkeelle päästyään ja sille syntyi kaikkiaan 37 jälkeläistä, joista tosin kolme oli risteytysponeja (russ x isl, welsh ja ic).

iii. Osvald v. Grede, russponiksi isokokoinen ruuna juoksi radoilla usein kärkijoukossa. Hieman huonompi luonteiselta ponilta löytyi voitontahtoa enemmän kuin pienestä kylästä sekä energiaa hieman liikaakin. Osvald juoksi raveissa sijoittuen useasti viiden parhaan joukkoon (stat. 55: 23-11-8-3-5). Oriin astumat tammat jäivät kuitenkin huonosti kantavaksi, niimpä Osvald ruunattiin. Jälkeläisiä sille syntyi kuitenkin kolme.

iie. Vivianne on tunnetun Ruotsalaisen russ-kasvattajan kasvatteja. Se myytiin viisi vuotiaana ratsastuskoulunu tuntiponiksi, jossa se viettikin koko elämänsä. Koulutustaso jäi tammalla Helppoon C:hen ja esteillä 60 cm, mutta sen hurmaava luonne korvasi osaamattomuuden ja eihän sitä tiedä mitä siitä olisi tullut kunnollisella valmentautumisella. Vivianne astutettiin kerran oriillla Osvald v. Grede, jonka tuloksena syntyi komea punaruunikko ori Nykvist Bror.

ie. Alopaeus Agne, hyvä luonteinen harrasteratsu. Alopaeus on tunnettu new forest kasvattaja, mutta se on Agnen lisäksi kasvattanut myös kuusi muuta gotlannin russia. Tamma myytiin Ruotsalaisen perheeseen perheponiksi, jossa se asuikin 10 vuotta. 13 vuotiaana tamma siis myytiin eteenpäin, tälläkertaa toiseen perheeseen. Täällä, loppuelämän kodissa tamma varsoi neljä varsaa sekä toimi ensiponina kolmelle lapselle. Jouduttiin lopettamaan ähkyn vuoksi 24 vuotiaana.

iei. Gottfrid 123 senttimetrin korkuinen äksy ori. Koulupainotteinen, mutta kilpaili muutamissa estekilpailuissakin menestyksekkäästi. Jälkeläisiä vain kahdeksan ja nekin kaikki tuttujen tammoista. Musta ryhdikäs ja lihaksikas ori pitkillä jouhilla, oli kuin friisiläinen ponikoossa.

iee. Alopaeus Lilly ei saavuttanut suurempia palkintoja elämänsä aikana, mutta se suoritti sitäkin tärkeämpää tehtävää ollen monen lapsen ensiratsu. Lilly, luonteeltaan lempeä ja rauhallinen, ehkä voisi sanoa jopa laiska, tamma. Pikkukylän ainoana ponina oli lasten suosiossa, eikä se näyttävän rapsutuksia pahaksi laittaneen. Astutettiin "naapurin" oriilla varsoen kauniin, tähtipäisen tammavarsan.

e. Tavaststjernas Elise, nätti punaruunikko tamma Ruotsista. Elise vietti koko elämänsä kasvattajallaan siitostammana sekä näyttöponina. Ratsu- ja ajokoulutettu, mutta ei koskaan kilpailtu. Luonteeltaan rauhallinen ja lempeä tamma, joka on toimiva ajaa ja ratsastaa. Hyvä emä ja hoitanut kaikki kuusi varsaansa ongelmitta sekä toiminut keinoemona kahdelle varsalle. Varsat palkittuja, hyviä käyttöponeja.

ei. Kjell v. Nyberg myytiin Ruotsista Norjaan kolme vuotiaana. Saavutti kaikenlaisia titteleitä näyttelyistä ja kuusi vuotiaana oriista tuli muotovalio sekä se kantakirjattiin I-palkinnolle erinomaisin pistein. Jälkeläisiä 41 ja joukosta löytyy toinen toistaan hienompia näyttö- ja käyttöponeja. Kjell viihtyi omissa oloissaan ja näytti ihmisille usein rumaa naamaa ja käänsi takapuolensa kun sen karsinaan astui. Ratsastaessa oli kuitenkin toimiva, kuin myös ajaessa.

eii. Dan IV oli Ruotsissa sekä Suomessa kysytty ori russjalostukseen vanhempana. Nuorena se keskittyi kilpailemiseen ja sijoittuikin kivasti lajissa kuin lajissa. Raveissa juoksi ennätyksensä 1.55,7, kouluradoilla meni Helppo B -tasoa ja rataesteillä hyppäsi 70 cm. Kenttäratsastus menestyksestä lähinnä tunnettu ori voitti ponien kenttäratsastusmestaruuden viitenä peräkkäisenä vuotena.

eie. Huldasta ei tiedetä paljoa, oikeastaan vain se mitä rekisteripapereissa lukee. Kulomusta 123 cm korkuinen tamma kilpaili raveissa menestyksekkäästi (stat. 47: 21-7-9, vs. 4 530 ve, enn. 2.11,1). Jälkeläisiä viisi, joista jokainen palkittu näyttelyissä hyvin tuloksin.

ee. Gunhild v. Wahl palkittiin jo maitovarsana ensimmäisellä palkinnoilla jokaisessa näyttelyssä. Yksi vuotiaana sai yhden II palkinnon rotunäyttelystä, mutta se jäikin ainokaiseksi, vaikka näytelyissä se kiersi vähintään kahdesti useampana vuonna. Hyvärakenteinen tamma jolla oli näyttävät liikkeet sekä luonne kuin unelmalla. Kilpaili ainoastaan valjakkoajossa, mutta kotona ratsastettiin esteitäkin 80 cm asti. Astutettiin useampana vuonna useampaan kertaan, mutta jäi kantavaksi vain kaksi kertaa synnyttäen kaksi nättiä tammavarsaa.

eei. Theo Theodor ruunattiin nelivuotiaana, jonka jälkeen siirtyi ratsastuskouluun tuntiponiksi. Kiltillä poniilla ei riittänyt kilpailuviettiä raveissa, eikä se ollut oikein rakennekukkanenkaan, siksi sen omistajat päättivät sen ruunata ja myydä. Ennen ruunasta otettiin kolme pakastetta, joista vain yksi myytiin tammanomistajalle. Väriltään hieman harvinaisempi, ruunivoikko, Theo kilpaili muutamissa pienissä kilpailuissa tuntiratsastajien kanssa.

eee. Edla on kuvankaunis kouluponi, joka on kilpaillut myös hieman valjakkoajoakin. Punaruunikko, suurikokoinen tamma oli luonteeltaan kuin enkeli. Kiltti ja lempeä tamma, jolta löytyi vauhtia ja taitoa ratsuna. Jälkeläisiä vain kaksi, koska lopetettiin kaviokuumeen vuoksi jo 13 vuotiaana.


KAIKEN MATERIAALIN © TIIA JOHANNA, KOPIOINTI KIELLETTY!

VIRTUAALIHEVONEN / A SIM-GAME HORSE